Počet návštěvníků stoupá

LITOMĚŘICE - Od ledna do listopadu roku 1999 navštívilo naše informační centrum asi deset tisíc lidí, z toho bylo cca 3 360 cizinců. Vždy nás překvapuje, z jaké dálky turisté naše město navštěvují. Nejsou to jen země Evropy, ale často se setkáváme s návštěvníky z Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, Kanady, Jihoafrické republiky, Filipin, USA a dalších zemí. Každý z těchto návštěvníků velice oceňuje služby informačního centra. Je to také většinou první místo, které zde turista navštíví.
Od srpna loňského roku jsme nabídly novinku - prohlídku věže Kalich, která je symbolem města Litoměřice, a průvodcovskou službu městem. Protože Kalich byl veřejnosti dlouhá léta uzavřen, stala se jeho prohlídka okamžitě velkým lákadlem nejen pro návštěvníky našeho města, ale i pro místní obyvatele. Možnost pohledu na město z ptačí perspektivy se setkávala denně se značným zájmem lidí.
Návštěvníci se zde dozví historii domu Pod bání, který je dnes sídlem městského úřadu a našeho informačního centra, prohlédnou si dvorní trakt, kde byla odkryta původní renesanční malba na fasádě a vystoupají 152 schodů do věže Kalich, odkud je nádherný pohled na město i okolí.
Ani prohlídka městem, která trvá přibližně 1,5 hodiny, nezaostávala za zájmem o Kalich. Průvodcovskou činnost vykonávají pro informační centrum dvě kvalifikované průvodkyně v českém a německém jazyce.
Prohlídky věže Kalich a průvodcovskou službu městem je možné využít každý den od května do října, od listopadu do dubna pouze pro předem objednané zájemce. Vstupné na Kalich je pro děti od 6 do 15 let pět korun, studenti, důchodci a vojsko platí deset korun, dospělí patnáct korun. Za prohlídku městem zaplatí zájemce dvacet pět korun, skupina nad dvacet osob jednotnou cenu 500 korun. Za výklad v německém jazyce je příplatek sto procent.
Naše informační centrum zodpovídá denně velké množství rozličných dotazů - od těch běžných - turistických, které se týkají orientace ve městě, ubytování, stravování a informací o službách či firmách, po nejrůznější typy dotazů, jako jsou například: kdo uděluje licence na dovoz a vývoz, co s poraněným holubem, jaká byla inflace v roce 1908, kolik stojí rozvod, jaké bude počasí, proč je na státním znaku lev a proč má dva ocasy, jaké kulturní akce se pořádají v Drážďanech atd.
Už mnohokrát jsme také pomohly nejrůznějším dopravcům, kteří přijedou do města se zbožím a vědí jen název firmy, kam mají zboží odvézt.
Návštěvnost našeho informačního centra rok od roku stoupá. Velice nás to těší, protože tento fakt svědčí hlavně o opodstatněnosti existence informačního centra a o jeho účelnosti.

Hana Mildová, Jana Váchová