Tance Těšínského Slezska [ Lidové tradice ]

Dětský národopisný soubor Olšinka
TANCE TĚŠÍNSKÉHO SLEZSKA

1) ÚČELOVÉ TANCE

a) Tance magické

Na Těšínsku se z těchto tanců dochoval "Žabský", který měl novomanželům přinést plodnost a potomky. Byl mužskou záležitostí.
Pozůstatkem těchto tanců je skákání na len, konopí, brambory (kobzole), které mělo přinést bohatou úrodu a dochovaly se jako tance párové figurální.

b) Tance obřadní

Tančily se při slavnostních obřadech, většinou jen ženy. Na Těšínsku se dochoval
tanec Bioly", kterým přijímaly vdané ženy mezi sebe nevěstu.
Z dalších těchto tanců se zde dochovalo vynášení"Moreny" a chození s
"Mojičkem" jako dvouřadé chorovody.

2)

a) Sólové tance mužské

Na Těšínsku se tento taneční projev objevuje velmi málo. Je dochována píseň "Šel chlop" a pak písně spojené s mužským skokem a zbojníky z Moravskoslezských Beskyd např."V murovanej pivnici".

b) Párové tance

I. Točivé tance
Doba největšího rozšíření točivých tanců spadá do 15. - 17.století.

a) Dvoudobé
Na Těšínsku se tyto tance, podložené duvajovými kontrami, objevují především v horách. V oblasti, kde se nosil goralský kroj, se dochoval tanec "Ovjenžok"- jehož části spif, zachodzyni a točyni je zakončeno Kulanym. Původ tance lze vysledovat až do 16.století.

b) Třídobé
Jsou rozšířeny po celém nížinném Slezsku, tzv. Starodávné (Tělynci, Taněc, Povulný,...). Jsou podloženy kontrami v polonézovém rytmu a na závěr se hrávala dvoudobá dohra (zasmaška) dochovaná v podobě polky, která tvoří rychlejší a temperamentnější finála.

II. Figurální tance
Pronikají na Slezsko v 17.století ze západu (z Čech). Točivé a figurální tance nějakou dobu žily vedle sebe, a tak se stalo, že i původní točivé tance přešly do schématické podoby a staly se tanci figurálními např. Těšiňok.
Na Slezsku najdeme převahu těchto tanců - např. tance řemeslnické - Tkač, Kovol, Švec,... dále pak Kolomajky, Kozok, Rejdok, ... ale i mateníky - pod názvy Dvojan, Trojan, ale i formu čtverylek - Křižoky.

III. Kolové tance
V době národního obrození se také tyto tance objevují na Slezsku.
2/4 polky najdeme jako polky nadskakované i natřásané - Trampla, dále pak Maďar, Lindry,... ¾ valčíky - Myksik s řezankou, ... 3/8 mazurky - Mazur s 2/4 dohrávkou.

c) Taneční hry

Také na Slezsku se v hojné míře objevují tyto hry - Stolkový, Mašina, Metlový, Šatečkovy,...

Velice děkujeme paní D. Valové a Národopisnému souboru Olšina a Dětskému národopisnému souboru Olšinka za poskytnutí těchto popisů.
Dětský národopisný soubor Olšinka

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz
Typ záznamu: Lidové tradice
AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 17.02.2005 v 08:42 hodin