ZIKMUND Miroslav [ Osobnost ]

ZIKMUND Miroslav (* 14. 2. 1919 Plzeň) - český cestovatel a publicista

Při přerušení studií během okupace pracoval M. Zikmund jako úředník. Vysokou školu obchodní s titulem komerční inženýr dokončil roku 1946. Spolu s přítelem J. Hanzelkou pak na vozech Tatra podnikl dvě výpravy do Afriky a Jižní Ameriky (1947-50) a do Asie, Austrálie a Oceánie (1959-64), o nichž více hovoříme v hesle J. Hanzelky.

Z jejich druhé cesty vznikla i Zvláštní zpráva č. 4, napsaná na přímý popud Leonida Brežněva. Tato přísně tajná zpráva (kromě Brežněva ji tehdy dostaly jen naše nejvyšší stranické špičky - například A. Novotný, J. Hendrych a L. Štrougal) podávala svědectví o hospodářském a sociálním stavu sovětských území mezi Uralem a Dálným východem. Zveřejněna byla až v roce 1990. Zpráva, velmi objektivně a kriticky konstatující děsivé skutečnosti, je pochopitelně psána v duchu hlubokých sympatií k SSSR a socialismu a snahy o nápravu. Přesto je třeba obdivovat velkou dávku statečnosti (anebo naivity) autorů, že se ji vůbec odvážili Brežněvovi předat. Na dnešního čtenáře působí otřesně v mnoha směrech - jak uváděnými fakty, tak třeba soudružským tykáním prezidentu Novotnému a podobně.

Zřejmě i zjištěné skutečnosti přivedly J. Hanzelku a M. Zikmunda do řad reformních komunistů, což pro ně po roce 1970 znamenalo dvacetileté odmlčení. Šlo tak daleko, že i když se jejich slavná stříbrná Tatra občas objevila na nějaké automobilové výstavě, pak bez sebemenší zmínky o její obdivuhodné cestě.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 11.11.2004 v 13:18 hodin