Zvonice u kostela sv. Jana Křtitele [ Zvonice, zvonička nebo zvonkohra ]

Vedle kostela sv. Jana Křtitele stojí zvonice z roku 1698. Hranolová budova s baňatou cibulovitou střechou, se dvěma renesančními okny v každém boku. Stěny jsou děleny na dvě obdélná pole. Zvonice byla roku 1873 přestavěna do dnešní podoby.
Ze zvonice se otvírá krásná vyhlídka do lesnatého jizerského údolí.

Jsou v ní tři zvony:

Svatá Barbora z roku 1692
Na největším, 0,95 m průměr i výška, je tento nápis: "Za šťastného panování císaře a krále Leopolda z nákladu záduší skorkovského slit jest zvon tento léta Páně 1692".
Kolem koruny: "Zvítězil lev z pokolení Juda, ježíš Nazaretský, král židovský. Utíkejte strany protivné."

Druhý zvon byl původně 0,75 m v průměru, 0,65 m vysoký.
Při koruně v pěkném bohatém páskovém pletivu nápis : "Gosz mich Nicolaus Löw in Prag. Anno 1658." Jinak zcela hladký. Za II. světové války byl zrekvírován a zničen.
Místo něj je nyní nový zvon Maria - královna míru.

Svatý Jan
Nejmenší ze zvonů, pochází z roku 1698. Za II. světové války byl zrekvírován, ale podařilo se jej zachránit a vrátil se zpět, i když je dodnes bez srdce a tedy nezvoní.
Jeho průměr i výška činí 0,58 m, výzdobou se podobá zvonu sv. Barbora.
Je patrně od téhož zvonaře, nepochybně Jana Pricqueye. Ucha karyatydová.
Nahoře vavřínový pletenec, má nápis: "Z nákladu při záduší skorkovském slit jest zvon tento v Mladé Boleslavi léta Páně 1692. Bože + Ježiši + Maria, račte být světa obrana." Na plášti reliéfy sv. Jana Křtitele, Floriana, Václava a Vojtěcha.

Zvony byly v roce 1998 elektrifikovány - bylo zmodernizováno a zautomatizováno zvonění. Nyní probíhá zvonění následovně: zvonem Maria-matka míru 2x denně (v poledne a večer).
V sobotu večer a v neděli v 10.00 (Mše svatá) a ve 12.00 (poledne) oběma zvony současně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.skorkov.cz
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 17.08.2004 v 15:11 hodin